Čínské kari s krevetami a treskou v kokosovém mléce se špenátem a kapustou
(* ilustrační obrázek)
- Obtížnost: Začátečník
- Typ jídla: Oběd
- Kuchyně: Čínská
- Počet porcí: 5
Ingredience:
- 500 g kráľovské krevety (oloupané a očištěné)
- 500 g filety z tresky (nakrájené na kostky o velikosti cca 2 cm)
- 1 velká červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 2 cm čerstvého zázvoru (oloupaný a nastrouhaný nebo jemně nasekaný)
- 1 bílá paprika (odstraněná semínka a nakrájená na proužky)
- 250 g cherry paradajok (rozpůlené)
- 200 g čerstvého špenátu (omyty a osušený)
- 1/2 hlavy kapusty (nakrájená na tenké proužky)
- 3 lžíce rostlinného oleje (např. řepkový nebo arašídový)
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1/2 lžičky mletého čili (nebo více dle chuti)
- 1/2 lžičky kurkumy
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžíce tamarindové pasty (nebo šťávy z limetky jako náhrada)
- Sůl dle chuti
Postup:
- Příprava ingrediencí: Všechnu zeleninu si připravte předem, abyste měli vše po ruce. Krevety a tresku osušte papírovou utěrkou.
- Smažení koření: Ve velké pánvi wok nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na středním ohni. Přidejte hořčičná semínka a nechte je praskat (trvá to jen pár sekund).
- Orestování cibule a zázvoru: Přidejte červenou cibuli a orestujte ji do sklovita (cca 3-5 minut). Poté přidejte nastrouhaný zázvor, mleté čili a kurkumu. Promíchejte a smažte asi 1 minutu, dokud se koření nerozvoní.
- Přidání papriky a rajčat: Přidejte nakrájenou bílou papriku a cherry paradajky. Promíchejte a vařte asi 5 minut, dokud paprika trochu nezměkne.
- Přidání mořských plodů: Zvyšte oheň a přidejte krevety a tresku. Osolte dle chuti. Vařte, dokud krevety nezrůžoví a treska se nepropeče (cca 3-5 minut). Dávejte pozor, abyste mořské plody nepřepekli, jinak budou tuhé.
- Kokosové mléko a tamarindová pasta: Snižte oheň a přilijte kokosové mléko a tamarindovou pastu (nebo limetkovou šťávu). Promíchejte a nechte kari provařit asi 5 minut, aby se chutě spojily.
- Špenát a kapusta: Přidejte čerstvý špenát a nakrájenou kapustu. Promíchejte, dokud špenát nezvadne a kapusta nezměkne (trvá to jen pár minut).
- Dochucení a servírování: Ochutnejte a případně dochuťte solí, čili nebo tamarindovou pastou dle chuti.
- Servírování: Podávejte horké s rýží nebo nudlemi. Ozdobte čerstvým koriandrem (volitelné).
Tipy:
Můžete použít i jiné druhy ryb nebo mořských plodů, například lososa, krevety vannamei nebo kalamáry.
Pro ostřejší chuť přidejte více čili nebo nakrájenou chilli papričku.
Pokud nemáte tamarindovou pastu, můžete ji nahradit šťávou z limetky nebo citronu.
Pro veganskou variantu nahraďte mořské plody tofu nebo tempehem.
Můžete přidat i další zeleninu, například brokolici, květák nebo mrkev.
Dobrou chuť!