Francouzský jablečný koláč s rumovou infuzí (pro 5 osob)
Tento koláč kombinuje klasickou francouzskou eleganci s hřejivými tóny skořice a rumu. Krémové těsto a šťavnatá jablečná náplň vytváří dokonalý dezert pro chladné dny.
Suroviny:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- 100 g kyselé smetany (10-12% tuku)
- 125 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
Náplň:
- 500 g jablek (např. Golden Delicious, Gala), oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
- 30 g másla
- 50 g moučkového cukru (podle chuti)
- Šťáva z 1/2 citronu
- Kůra z 1/2 citronu (bio)
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 2 lžíce rumu (volitelné)
Postup:
Příprava těsta:
- V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, skořici a prášek do pečiva.
- Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a prsty ho zpracujte s moukou, dokud nevznikne drobivá směs podobná strouhance.
- V misce zvlášť smíchejte vejce a kyselou smetanu a poté přidejte do suchých ingrediencí.
- Rychle propracujte těsto. Nemělo by se příliš hníst, aby nebylo tuhé.
- Zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte ho minimálně na 30 minut do lednice.
Příprava náplně:
- V pánvi rozpusťte máslo a přidejte jablka.
- Opékejte je na mírném ohni, dokud nezměknou, asi 5-7 minut.
- Přidejte moučkový cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru, skořici a rum (pokud používáte).
- Promíchejte a nechte náplň krátce zchladnout.
Sestavení a pečení koláče:
- Předehřejte troubu na 180°C (horkovzdušná na 160°C).
- Rozdělte těsto na dvě části – jednu větší (asi 2/3) a jednu menší (asi 1/3).
- Větší část těsta rozválejte na pomoučněném vále na kruh o průměru asi 25 cm. Přeneste ho do koláčové formy (průměr cca 23 cm). Okraje těsta upravte.
- Na těsto rovnoměrně rozetřete jablečnou náplň.
- Menší část těsta rozválejte a buď nakrájejte na proužky a vytvořte mřížku přes koláč, nebo ho vykrojte do různých tvarů a ozdobte jím koláč. Můžete ho také rozdrolit na posypku.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 35-45 minut, nebo dokud těsto nezezlátne a jablka nebudou měkká.
- Nechte koláč vychladnout a podávejte ho vlažný, případně s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.
Tipy:
Pro intenzivnější chuť rumu můžete jablka naložit do rumu na několik hodin před vařením.
Místo mřížky z těsta můžete koláč zakrýt celým plátem těsta a vytvořit tak uzavřený koláč.
Pokud chcete, můžete koláč před pečením potřít rozšlehaným vejcem pro lesklejší povrch.
Pro krásnou prezentaci můžete okraje koláče posypat krystalovým cukrem.
Koláč je nejlepší čerstvý, ale vydrží v lednici až 3 dny.
Dobrou chuť!