Italská Hrachová Polévka "Contadina" (Selská)
- Obtížnost: Začátečník
- Počet porcí: 5
Ingredience:
- 250 g suchého půleného hrachu
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 bobkové listy
- 2 středně velké mrkve, oškrábané a nakrájené na kostičky
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo jemně nasekané
- 1 lžička sušené majoránky
- Sůl a mletý černý pepř (dle chuti)
- Voda (cca 1,5 litru)
Postup:
- Příprava hrachu: Hrach propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Nemusíte ho namáčet, půlený hrach se vaří poměrně rychle.
- Vaření hrachu: Vložte propláchnutý hrach do velkého hrnce. Zalijte 1,5 litrem studené vody. Přidejte mletý kmín a bobkové listy. Přiveďte k varu, poté snižte plamen a vařte na mírném ohni pod pokličkou, dokud hrach není měkký a rozpadá se. To trvá obvykle 45-60 minut. Občas promíchejte, aby se hrach nepřichytil ke dnu.
- Příprava zeleniny: Během vaření hrachu si připravte mrkev. Oškrábejte ji a nakrájejte na malé kostičky.
- Základ polévky: V menší pánvi rozehřejte sádlo. Přidejte nakrájenou mrkev a opékejte ji na mírném ohni, dokud nezměkne (cca 5 minut). Posypte hladkou moukou a krátce orestujte (cca 1 minutu), aby mouka lehce zezlátla. Dbejte, aby se nespálila! Přidejte prolisovaný nebo nasekaný česnek a ještě krátce orestujte (cca 30 sekund), dokud se nerozvoní.
- Dokončení polévky: Směs z pánve přidejte do hrnce s vařícím se hrachem. Důkladně promíchejte, aby se omáčka spojila s polévkou. Přidejte majoránku, sůl a pepř dle chuti. Vařte ještě 10-15 minut, aby se chutě propojily.
- Servírování: Před podáváním vyjměte z polévky bobkové listy. Polévku dochuťte dle potřeby solí a pepřem. Můžete ji podávat s krutony, čerstvým pečivem nebo posypanou parmezánem (není nutné, ale dodá to polévce šmrnc).
Šéfkuchařský tip:
Pokud máte rádi hustší polévky, můžete část uvařeného hrachu rozmixovat tyčovým mixérem a vrátit zpět do hrnce.
Pro obměnu můžete do polévky přidat i nakrájenou uzeninu (např. klobásu) nebo slaninu, kterou opečete zároveň s mrkví.
Místo sádla můžete použít i olivový olej.
Dobrou chuť! Buon Appetito!