Jablečný koláč se slaným karamelem "Dolce Salato"
- Typ kuchyně: Italská (inspirace)
- Typ jídla: Dezert
- Porcí: 5
- Chuťový profil: Sladko-slaný, ovocný, skořicový
Ingredience:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- 80 g kyselé smetany (plnotučné)
- 125 g studeného másla, nakrájeného na kostky
Jablečná náplň:
- 500 g jablek (např. Golden Delicious, Gala), oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
- 30 g másla
- 50 g moučkového cukru
- Kůra z 1/2 citronu
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce rumu (volitelné, ale doporučeno)
- Slaný karamel (volitelné, ale DOPORUČENO!):
- 100 g krystalového cukru
- 50 ml smetany ke šlehání (33% tuku a více)
- 50 g másla, nakrájeného na kostky
- 1/2 lžičky mořské soli (hrubozrnné)
Postup:
Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, skořici a prášek do pečiva. Přidejte studené máslo a pomocí prstů nebo kuchyňského robota vytvořte drobenku. Přidejte vejce a kyselou smetanu a rychle zpracujte na hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici alespoň 30 minut odpočinout.
Příprava jablečné náplně: V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte jablka, moučkový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu a skořici. Vařte na mírném ohni, dokud jablka nezměknou, ale stále si udrží svůj tvar (asi 10-15 minut). Na závěr přidejte rum (pokud používáte) a promíchejte. Nechte vychladnout.
Příprava slaného karamelu (během chladnutí náplně): V hrnci s tlustým dnem zahřejte krystalový cukr na středním ohni. Ne míchat! Jen nechte cukr pomalu roztát. Jakmile se cukr roztaví a zezlátne (získat krásnou jantarovou barvu), opatrně vlijte horkou smetanu (pozor, bude prskat!). Míchejte, dokud se smetana s karamelem nespojí. Stáhněte z ohně a vmíchejte máslo a mořskou sůl. Nechte mírně vychladnout.
Sestavení koláče: Předehřejte troubu na 180°C. Rozválejte těsto na pomoučněné ploše na kruh o průměru asi 30 cm. Přeneste těsto do koláčové formy (průměr cca 24 cm). Okraje těsta zastřihněte a vytvarujte. Propíchejte dno vidličkou.
Pečení: Rozetřete jablečnou náplň na těsto. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut, nebo dokud těsto nezezlátne a jablka nebudou měkká.
Podávání: Nechte koláč mírně vychladnout. Před podáváním pokapejte slaným karamelem. Skvěle chutná i se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Tipy šéfkuchaře:
- Jablka: Použijte jablka, která se při pečení nerozpadají.
- Těsto: Pracujte s těstem rychle a udržujte máslo studené, aby bylo těsto křehké.
- Karamel: Buďte opatrní při práci s horkým karamelem, je velmi horký! Pokud se vám karamel zdrhne, přidejte trochu vody a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Skořice: Množství skořice můžete upravit podle chuti.
- Kyselá smetana: Můžete nahradit řeckým jogurtem.
Přeji vám dobrou chuť!