Jednoduchá Zelná polévka s Uzenou Paprikou
Tento recept je ideální pro ty, kteří chtějí vyzkoušet vařit tradiční zelnačku, ale bojí se složitosti. Je jednoduchý, chutný a zvládne ho i začátečník.
- Náročnost: Začátečník
- Počet porcí: 5
- Doba přípravy: 15 minut
- Doba vaření: 45 minut
Ingredience:
- 500 g kyselého zelí
- 4 ks středně velké brambory
- 2 PL rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový…)
- 1 ks cibule (střední)
- 2 KL kmín
- 2 KL uzená paprika
- 2 ks bobkový list
- 2 stroužky česneku
- Sůl (podle chuti)
- Mletý černý pepř (podle chuti)
- (Volitelné: Klobása, uzené maso - pro zvýšení chuti)
Postup:
Příprava surovin: Kyselé zelí propláchněte pod tekoucí vodou, pokud je příliš kyselé. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky o velikosti cca 1 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte nebo nasekejte najemno. Pokud používáte klobásu nebo uzené maso, nakrájejte je na kolečka nebo kostičky.
Základ: V hrnci s tlustým dnem rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji dozlatova, asi 5-7 minut. Dávejte pozor, aby se nespálila.
Koření: Přidejte kmín a uzenou papriku k cibuli a krátce (asi 30 sekund) orestujte, aby se rozvinula vůně. Pozor, paprika se snadno pálí.
Základní vaření: Přidejte kyselé zelí, brambory, bobkový list a prolisovaný česnek do hrnce. Zalijte vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Vodu můžete dolévat během vaření podle potřeby. Pokud používáte klobásu nebo uzené maso, přidejte je nyní.
Vaření kapustnice: Přiveďte k varu, poté snižte plamen na minimum, přikryjte hrnec pokličkou a vařte 45 minut, nebo dokud brambory nejsou měkké. Během vaření občas promíchejte, aby se nepřipálila.
Dochucení: Po 45 minutách vaření vyjměte bobkový list. Osolte a opepřete podle chuti. Pečlivě solte, zelí bývá již slané.
Servírování: Polévku servírujte horkou. Můžete ji ozdobit lžící smetany nebo jogurtu. Skvěle se k ní hodí i čerstvý chléb.
Tipy:
Pro výraznější chuť můžete přidat sušené houby, které předem namočte do vody.
Pokud chcete polévku hustší, můžete na konci vaření vyjmout část brambor, rozmačkat je a vrátit zpět do hrnce.
Polévka je nejlepší druhý den, kdy se chutě prolnou.
Experimentujte s kořením! Můžete přidat i majoránku, tymián nebo chilli papričku.
Dobrou chuť!