K čemu je a není vhodný březový cukr
Bílý jed, i tak někteří označují klasický cukr. V posledních letech toto tvrzení zaznívá opravdu často a proto mnoho lidí sahá po různých jeho náhradách. Nevýhodou mnoha však je, že se nedají použít tak univerzálně jako klasický cukr.
Jedinou výjimkou je březový cukr, který se prodává pod názvem xylitol nebo xylit. Ten chutná jako klasický cukr, nemá žádnou pachuť a lze jej použít například při pečení nebo přípravě džemů stejně jako řepný cukr. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody?
Výborný pro diabetiky a na zuby
Na rozdíl od klasického cukru nemá xylitol téměř žádný vliv na hladinu cukru v krvi, neboť jeho trávení probíhá nezávisle na inzulínu. Proto je vhodný pro lidi trpící cukrovkou, po jeho konzumaci se jim hladina cukru v krvi nezvýší.
Dalším benefitem tohoto sladidla je vliv na zdraví zubů. Xylitol zajišťuje, aby se na nich tvořilo méně plaku, snižuje množení bakterií, které způsobují kazy a napomáhá zamezit odvápňování zubů. Pravidelné žvýkání žvýkaček s obsahem xylitolu je vhodné k prevenci zubního kazu, jeho riziko snižuje také zubní pasta nebo ústní voda s obsahem xylitolu.
Pokud si dáváte pozor na linii nebo chcete zhubnout a své choutky na sladké řešíte používáním xylitolu, neboť jste přesvědčeni, že je bez kalorií, není to pravda. 100 gramů xylitolu má 240 kilokalorií (kcal), klasický cukr 400 kilokalorií. I když z tohoto energetického srovnání vychází xylitol jako vítěz, stále obsahuje kalorie, které je třeba započítat do svého celkového kalorického příjmu.
Pozor na velká množství
Xylitol nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky a na rozdíl od jiných sladidel, jako je například stevia, neexistuje ani maximální denní dávka, která nesmí být překročena.
Lidem s citlivějším trávením však může způsobovat nadýmání a plynatost a také průjmy, zejména na začátku, kdy na něj přejdete z klasického cukru. Tehdy se doporučuje jíst denně méně než půl gramu na kilogram hmotnosti, což ovšem není málo. Děti snášejí březový cukr hůře než dospělí, proto by jej měli jíst méně.
Je drahý a není přírodní
Chcete-li se zdravě stravovat a přejdete na xylitol, neboť si myslíte, že jde o přírodní cukr, musíme vás zklamat. Přestože pojmenování březový cukr evokuje, že jde o přírodní látku, jde o vysoce zpracovaný průmyslový produkt.
Vyrábí se sice z březového dřeva nebo z kukuřičných klasů, slámy či otrub, ale aby se z nich stalo sladidlo, je zapotřebí jejich složité průmyslové zpracování. To se potom odráží na jeho ceně. Zatímco 1 kilogram krystalového cukru stojí od cca 1,30 eur, pokud si prohlédnete ceny xylitolu například na internetu, kilogram stojí od cca 8-9 až po 30 eur.
K čemu je xylitol vhodný
- Ke slazení čaje, kávy, domácích limonád a různých dalších nápojů. Březový cukr se používá ve stejných množstvích jako klasický cukr. Někteří lidé dávají xylitolu trochu méně – o čtvrtinu než běžného cukru.
- Jelikož má podobnou konzistenci i chuť jako jemný krystalový cukr, je vhodný do koláčů a dezertů, ale i do džemů, marmelád. Zkoušeli jsme s ním upéct například i linecké koláčky a vanilkové rohlíky, které chutnaly i měly konzistenci, jako ty s klasickým cukrem. Také jsme s ním dělali džem, na tři díly ovoce se dával jeden díl xylitolu, takže tak, jak se dává i klasického cukru, chcete-li džem s vyšším obsahem ovoce.
K čemu xylitol vhodný není
- Méně vhodný je do kynutého těsta, kvásek z něj nevzejde. Ale pokud do kvásku použijete klasický cukr a těsto dosladíte xylitolem, mělo by to fungovat.
- K čemu vysloveně vhodný není, to jsou směsi, které obsahují jen vejce a xylitol, ale žádnou mouku. Ty během pečení zřednou a těsto tím pádem ztratí lehkost, v podstatě se „zdrcne“.
- Z březového cukru nelze připravit ani karamel. Zatímco klasický cukr karamelizuje od teploty 170 °C, xylitol až po několika minutách zahřívání na 216 °C, což by v domácích podmínkách raději nikdo zkoušet neměl.
zdroj: shutterstock, vareniweb, foodportal, tcp, partochina