Mexické Kyselé Jablečné Empiñadas (Pro 5 osob)
15. 7. 2024
Tyto empiñadas kombinují klasickou jablečnou náplň s lehkým mexickým nádechem v podobě špetky skořice v těstě a rumu v náplni. Kyselost je podtržena citrónem.
- Obtížnost: Začátečník
- Příprava: 30 minut
- Pečení: 25-30 minut
Ingredience:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 velké vejce
- 125 g kysané smetany
- 100 g studeného másla, nakrájeného na kostky
Náplň:
- 4 velká jablka (např. Granny Smith), oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky
- 30 g másla
- Kůra z 1/2 citrónu (pouze žlutá část)
- Šťáva z 1/2 citrónu
- 30 g moučkového cukru (množství lze upravit dle kyselosti jablek)
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce rumu (volitelné, ale doporučuji)
Na potření:
- 1 vejce, rozšlehané
- Hrubý cukr na posypání (volitelné)
Postup:
Příprava těsta:
- V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, skořici a prášek do pečiva. Přidejte studené máslo a pomocí prstů nebo kuchyňského robota zpracujte, dokud nevznikne směs připomínající drobenku.
- Přidejte vejce a kysanou smetanu. Rychle promíchejte, dokud se ingredience nespojí. Těsto by mělo být hladké a pružné. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.
Příprava náplně:
- V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte jablka a orestujte je, dokud nezměknou (asi 5-7 minut).
- Přidejte citrónovou kůru, citrónovou šťávu, moučkový cukr a skořici. Důkladně promíchejte a vařte, dokud se cukr nerozpustí a náplň nezhoustne (asi 3 minuty).
- Stáhněte z ohně a vmíchejte rum (pokud jej používáte). Nechte náplň vychladnout.
Sestavení empiñadas:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vyndejte těsto z chladničky. Na pomoučněné ploše ho rozdělte na 5 stejných dílů. Každý díl vyválejte na kruh o průměru asi 12 cm.
- Do středu každého kruhu dejte lžíci jablečné náplně. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Přehněte těsto napůl přes náplň a okraje dobře stlačte, aby se uzavřely. Použít můžete i vidličku pro vytvoření ozdobného vzoru.
- Empiñadas položte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte hrubým cukrem (pokud používáte).
Pečení:
- Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, nebo dokud nejsou empiñadas zlatavé.
- Nechte je mírně vychladnout na plechu a poté podávejte teplé.
Tipy:
- Množství cukru v náplni upravte dle chuti a kyselosti jablek.
- Pokud nemáte rum, můžete jej vynechat nebo nahradit jablečným džusem.
- Hotové empiñadas můžete posypat moučkovým cukrem.
- Empiñadas jsou nejlepší teplé, ale dají se uchovat v uzavřené nádobě v chladničce po dobu 2-3 dnů.
Dobrou chuť!