Pivo je skvělé pro marinování, dušení i do koláčů. Jak si vybrat to správne?
Jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě nemusí skončit jen v orosené sklenici. Dá se využít i v kuchyni při vaření a pečení, ať už k marinování masa, do omáček, polévek, do těsta na chleba či koláčů.
Při přípravě jídel poslouží také jako náhrada jiné tekutiny, např. vývaru, vody či mléka. Ať už vaříte guláš, pečete chléb nebo připravujete sladký dezert, správně zvolené pivo vám pomůže dosáhnout výjimečného výsledku.
Méně je více
Světlé ležáky jsou ideální pro lehká jídla a marinády, zatímco tmavá piva, stouty a portery dodají jídlům plnost, hloubku a zemitou chuť. Pivo použité při vaření dodává jídlu chuť, při pečení chleba či koláčů ovlivňuje i jejich texturu - pivo napomáhá kynutí těsta a výsledkem je lehčí, vzdušnější pečivo.
Jelikož pivo má výraznou chuť, je dobré začít s menším množstvím – pivo přidávat postupně a pokrm průběžně ochutnávat. Příliš mnoho piva může jídlo svou hořkou chutí i pokazit.
Nemusíte se bát, že se při konzumaci jídel připravovaných s pivem „připijete“. Při vaření se většina alkoholu z piva odpaří, zůstane jen komplexní chuť sladu a chmele.
Marinády a omáčky
Pivo je výborné pro marinování masa, zejména hovězího, vepřového, kuřecího, ale i králičího či zvěřiny. Jeho kyseliny a enzymy maso zjemní a dodají mu jemnou hořkost nebo sladkost, v závislosti na typu použitého piva.
Lehké ležáky a pšeničná piva se hodí do marinád, kterými chcete dosáhnout jemnější chuti. Silnější tmavá piva jsou ideální do omáček k hovězímu masu nebo k zvěřině.
Polévky a dušená jídla
Pivo je skvělou přísadou do hustých polévek a dušených jídel - od kuřecích závitků až po hovězí dušené. K tomu se nejlépe hodí tmavé pivo. Guláši nebo dušenému hovězímu masu dodává pivo příjemnou plnost a jemnou hořkost. Světlá piva se hodí do lehčích, kuřecích či zeleninových polévek.
Smažená jídla
Pokud přimíchejte pivo do vajíček na trojobal nebo do těstíčka, pokrm při smažení absorbuje mnohem méně tuku než jídlo obalované klasicky – je proto i snáze stravitelné. Těstíčko, ve kterém obalíte maso, zeleninu či houby bude díky pivu i mnohem nadýchanější.
Pečení chleba a slaného pečiva
Chléb upečený z těsta s pivem získá zajímavou strukturu a chuť. Díky kvasinkám, které obsahuje, těsto lépe a rychleji vykyne, chléb po upečení bude nadýchaný a bude mít křupavou kůrku.
Při pečení chleba a pečiva se často používají silnější piva, jako jsou tmavé ležáky, které jim dodají mírně nahořklou až zemitou chuť. V bílém chlebu můžete použít světlá piva.
Dezerty a sladké pečení
I když se to může zdát neobvyklé, pivo lze použít i ve sladkých receptech. Čokoládové dorty či brownies mohou být obohaceny o pivo typu porter, čímž získají hlubší, karamelovou až čokoládovou chuť. Světlá nebo pšeničná piva se hodí do lehčích dezertů, jako jsou palačinky nebo koláče.
Druhy piva a jejich použití v kuchyni
- Světlý ležák (lager): Tento nejznámější druh piva má lehkou a osvěžující chuť, s mírně sladovými a chmelovými tóny. Je ideální pro marinády na drůbež a vepřové maso, ale také do zeleninových polévek, lehkých omáček nebo do jídel z ryb. Můžete jej použít i při přípravě chleba, slaných palačinek nebo lehkých dezertů. Je vhodný do těstíček na obalování, kterým dodá extra nadýchanost a křupavost.
- Pšeničné pivo (weizenbier): Má jemně sladkou a osvěžující chuť s nádechem citrusů nebo koření. Je vhodné k pečení sladkého pečiva, jako jsou koláče, bábovky a palačinky. Hodí se také do jídel s drůbeží a rybami. Pšeničné pivo může být také základem osvěžujících salátových dresinků.
- Tmavé pivo (dark lager, stout, porter): Tato piva mají výraznější chuť, s tóny kávy, čokolády, karamelu či praženého sladu. Jsou vynikající pro marinování červeného masa a do dušených jídel a guláše. Výborně se hodí na pečení tmavého chleba, ve sladkém pečení je můžete využít při přípravě čokoládových dezertů a brownies. Můžete jimi nahradit mléko či vodu při pečení koláčů a přidat je klidně i do krému v cheesecaku.
- IPA (Indie Pale Ale): Tento druh piva je charakteristický výraznou chmelovou hořkostí a citrusovými tóny. Jeho silná chuť se hodí k pokrmům s výraznými kořeninami, jako jsou grilovaná nebo pikantní jídla. Může být také zajímavým přídavkem do omáček, k jídlům z vepřového masa nebo k drůbeži.
- Ovocná piva: Ovocná piva, která obsahují aroma a chutě z ovoce (často maliny, třešně nebo citrusy), jsou ideální pro přípravu dezertů. Skvěle se hodí do koláčů, ovocných omáček nebo jako složka želatin či sorbetů.
zdroj: shutterstock, tcp, vareniweb, beerportal, partochina