Velikonoční hodování po španělsku: Od Torrijas po Jehněčí – Cesta plná chutí a tradic
Velikonoce, ve Španělsku známé především jako Semana Santa (Svatý týden), jsou obdobím hluboké spirituality, procesí, ale také bohaté kulinářské tradice. Zapomeňte na pomlázky a malovaná vajíčka, španělské Velikonoce se točí kolem jiných rituálů a hlavně – kolem jídla! A to jídla, které, dovolím si tvrdit, hraje v prožívání svátků minimálně stejně důležitou roli jako náboženské obřady.
Místní patriotismus a silná regionální identita se v španělské kuchyni projevují naplno, což znamená, že si na Velikonoce můžete pochutnat na desítkách různých pokrmů, lišících se kraj od kraje. Přesto existují některé speciality, které překračují regionální hranice a staly se synonymem španělských Velikonoc. Pojďme se na ně podívat blíže, ochutnejme je alespoň virtuálně a možná se i inspirujme pro obohacení našich vlastních svátečních tabulí.
Torrijas: Sladká tečka, která nemůže chybět
Asi nejznámější velikonoční dezert ve Španělsku? Bezpochyby Torrijas. Tyhle sladké, smažené chlebíčky jsou tak jednoduché, až je to geniální. Starší chléb se namočí v mléce (někdy i ve víně, pro dospěláckou verzi), obalí v mouce a vejci a pak se smaží v olivovém oleji do zlatova. Po usmažení se Torrijas posypou cukrem a skořicí, nebo se polévají medem. Výsledkem je lahodná, křupavá a zároveň vláčná pochoutka, která voní po dětství a babiččině kuchyni. Přiznám se, někdy se mi zdá, že jsou Torrijas lepší než lecjaký dort! Co se týče variant, existují regionální odchylky, kde se používá pomerančová kůra, citron nebo i likér. Ať už ochutnáte jakoukoliv verzi, Torrijas jsou zkrátka esencí španělských Velikonoc.
Sopa de Ajo: Prostá, ale poctivá polévka pro postní dny
Během postu, který předchází Velikonocům, se ve Španělsku tradičně konzumují pokrmy bez masa. Jedním z takových pokrmů je Sopa de Ajo, tedy česneková polévka. Nečekejte žádnou složitou kulinářskou kreaci, Sopa de Ajo je jednoduchá, ale sytá a plná chutí. Základem je chléb, česnek, paprika a často i vejce. Někdy se přidávají i šunkové kosti pro zvýraznění chuti, ale v postní verzi se pochopitelně vynechávají. Česnek, král této polévky, dodává polévce pikantní a hřejivou chuť, která je ideální pro chladnější jarní dny. A i když se na první pohled může zdát Sopa de Ajo jako jídlo chudých, věřte mi, tohle je polévka, která zahřeje tělo i duši.
Potaje de Vigilia: Cizrna, špenát a treska – trio pro postní hodování
Další tradiční postní pokrm je Potaje de Vigilia. Jedná se o hustou polévku nebo dušené jídlo z cizrny, špenátu a tresky. Kombinace těchto tří ingrediencí je překvapivě harmonická. Cizrna dodává jídlu sytost, špenát vitamíny a treska jemnou slanou chuť. Potaje de Vigilia je skvělý příklad toho, jak se z jednoduchých surovin dá připravit chutné a výživné jídlo. Pokud hledáte alternativu k masitým pokrmům během postu, Potaje de Vigilia je skvělá volba.
Pestiños: Sladké smažené pokušení polévané medem
Pestiños jsou dalším typickým velikonočním dezertem, zejména v Andalusii. Jde o malé kousky smaženého těsta, které se tvarují do různých tvarů (nejčastěji čtverců nebo kroužků) a poté se polévají medem nebo cukrem. Těsto na Pestiños se ochucuje anýzem a pomerančovou kůrou, což jim dodává nezaměnitelnou vůni a chuť. Při smažení se Pestiños nafouknou a získají krásnou zlatavou barvu. Medová poleva jim dodává sladkou a lepkavou texturu, která je prostě neodolatelná. Pestiños jsou ideální k odpolední kávě nebo jako sladká tečka po velikonočním obědě.
Mona de Pascua: Koláč s vejci, který potěší každého kmotřence
Mona de Pascua je tradiční velikonoční koláč, který se peče v Katalánsku, Valencii a Murcii. Základem je brioškové těsto, které se zdobí malovanými vejci nebo čokoládovými figurkami. Co je na Mona de Pascua zajímavé, je fakt, že počet vajec odpovídá věku kmotřence. Takže čím starší kmotřenec, tím více vajec na koláči! Mona de Pascua se tradičně jí v pondělí po Velikonocích, kdy se rodiny a přátelé scházejí na pikniku a užívají si společně strávený čas. Je to symbol radosti, sdílení a rodinné pospolitosti. A samozřejmě, je to i skvělý koláč!
Velikonoční vejce: Známe je i my, ale trochu jinak
Čokoládová vejce jsou oblíbená i ve Španělsku, i když ne v takové míře jako například u nás. Jsou to hlavně děti, kdo se na ně těší. Ve Španělsku se ale s vajíčky spojuje ještě jeden zvyk – zdobení a darování vařených vajec. Tato vejce se malují, zdobí a pak se dávají jako symbol nového života a znovuzrození.
Hornos de Pascua (Empiñonadas): Murciánská sladká specialita s piniovými oříšky
Pokud zavítáte na Velikonoce do Murcie, určitě ochutnejte Hornos de Pascua, známé také jako Empiñonadas. Jsou to sladké koláčky plněné andělskými vlasy (druh dýňové zavařeniny) a zdobené piniovými oříšky. Hornos de Pascua jsou poměrně malé, ale zato plné chuti. Kombinace sladké náplně a křupavých piniových oříšků je naprosto neodolatelná. Tyto koláčky jsou skvělým suvenýrem z Murcie a dokonalou tečkou za velikonočním hodováním.
Caracoles: Pro milovníky netradičních specialit – šneci na Velikonoce!
V některých oblastech, jako je Andalusie, jsou šneci oblíbeným velikonočním pokrmem. Ano, slyšíte dobře, šneci! Připravují se na různé způsoby, nejčastěji dušené v pikantní rajčatové omáčce s bylinkami a kořením. Šneci jsou ve Španělsku oblíbenou tapas a na Velikonoce se stávají součástí sváteční tabule. Pokud jste odvážní a rádi zkoušíte nové chutě, neváhejte a šneky na Velikonoce ve Španělsku ochutnejte.
Cordero Pascual: Absolutní král velikonoční neděle – jehněčí
V neděli Zmrtvýchvstání se ve Španělsku tradičně podává jehněčí, Cordero Pascual. Jehněčí je symbolem Ježíše Krista a nového života. Pečené jehněčí je královské jídlo, které se připravuje s velkou péčí. Jehněčí se peče s bylinkami, česnekem a olivovým olejem, dokud není maso křehké a šťavnaté. Cordero Pascual je srdcem velikonočního oběda a sdílí se s rodinou a přáteli. Je to oslava konce postu a začátku nového života.
Závěrem: Regionální rozdíly a nekonečná inspirace
Jak vidíte, španělská velikonoční kuchyně je nesmírně rozmanitá a bohatá na tradice. Je důležité si uvědomit, že tento článek je pouze obecný přehled a jednotlivé regiony mají své specifické, tradiční velikonoční pokrmy. Doporučuji proto, abyste se při návštěvě Španělska na Velikonoce informovali o místních specialitách a ochutnali co nejvíce z této úžasné kulinářské tradice. A možná, inspirováni španělskými Velikonocemi, obohatíte i vy svoji vlastní sváteční tabuli o nějaký nový, chutný pokrm. Buen provecho!