Zapečené brambory s šunkou a párky
15. 12. 2024
(*ilustrační obrázek)
- Obtížnost: Začátečník
- Počet porcí: 5
- Doba přípravy: 20 minut
- Doba pečení: 40-45 minut
Ingredience:
- 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
- 200 g dušené šunky, nakrájené na kostičky
- 200 g párků, nakrájených na kolečka
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 lžíce bravčové masti (nebo rostlinného oleje)
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- 150 g mozzarelly, nastrouhané
- 1 lžička oregana
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Příprava brambor: Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky (ideálně pomocí mandolíny, pokud ji máte, jinak ručně).
- Orestování cibule: V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte bravčovou masť. Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte ji do sklovita.
- Zahuštění bešamelem: K orestované cibuli přidejte hladkou mouku a krátce orestujte (asi 1 minutu), abyste vytvořili světlou jíšku. Postupně (za stálého míchání) přilévejte mléko, aby se nevytvořily hrudky. Vařte, dokud omáčka nezhoustne. Osolte, opepřete a přidejte oregano.
- Smíchání ingrediencí: Do bešamelové omáčky vmíchejte nakrájenou šunku a párky.
- Vrstvení do pekáče: Pekáč vymažte trochou masti. Na dno naskládejte vrstvu bramborových plátků, na ně naneste část omáčky se šunkou a párky. Opakujte vrstvy, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu by měla tvořit omáčka.
- Zapečení: Posypte nastrouhanou mozzarellou. Pekáč vložte do předehřáté trouby a pečte 40-45 minut, dokud brambory nezměknou a sýr se nerozpustí a nezezlátne. Pokud sýr začne příliš rychle hnědnout, můžete pekáč v průběhu pečení přikrýt alobalem.
- Servírování: Nechte krátce vychladnout a podávejte.
Tip:
Pro bohatší chuť můžete do bešamelové omáčky přidat špetku muškátového oříšku.
Místo mozzarelly můžete použít jiný sýr, který se dobře taví, například eidam nebo goudu.
Pokud nemáte bravčovú masť, můžete ji nahradit rostlinným olejem nebo máslem.
Pro pikantnější chuť můžete přidat do omáčky trochu chilli.
Dobrou chuť!