Zapečené Jablečné Kapsičky se Skořicí a Rumem (5 porcí)
15. 9. 2024
Charakteristika:
- Metoda přípravy: Pečení
- Typ jídla: Dezert
- Počet porcí: 5
- Chuťový profil: Sladký, skořicový, s nádechem rumu a citronu
Ingredience:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 velké vejce
- 100 g kysané smetany
- 125 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
Náplň:
- 500 g jablek (např. Golden Delicious, Jonagold), oloupaných a nakrájených na malé kostičky
- 30 g másla
- Kůra z 1/2 citronu (pečlivě umytého)
- Šťáva z 1/2 citronu
- 30 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce rumu (tmavý nebo světlý, podle preference)
- Na potření:
- 1 vejce, rozšlehané s 1 lžící mléka (pro lesklý povrch)
- Moučkový cukr na posypání (volitelné)
Postup:
Příprava těsta:
- Do velké mísy prosejte mouku, moučkový cukr, skořici a prášek do pečiva.
- Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Prsty nebo pomocí kuchyňského robota (s nástavcem na těsto) zpracujte máslo do mouky, dokud nevznikne směs připomínající drobenku.
- V misce rozšlehejte vejce s kysanou smetanou. Přidejte k suchým ingrediencím a rychle zpracujte těsto. Nemíchejte příliš, jen dokud se suroviny nespojí.
- Zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte do lednice odpočívat alespoň na 30 minut (ideálně na 1 hodinu).
Příprava náplně:
- V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte nakrájená jablka a orestujte je, dokud nezměknou (asi 5-7 minut).
- Přidejte citronovou kůru, citronovou šťávu, moučkový cukr a skořici. Promíchejte a vařte ještě 2-3 minuty, dokud se cukr nerozpustí a jablka nezačnou karamelizovat.
- Stáhněte z ohně a vmíchejte rum. Nechte náplň vychladnout.
Sestavení kapsiček:
- Předehřejte troubu na 180°C (horkovzdušná) nebo 200°C (konvenční). Vyložte plech na pečení pečícím papírem.
- Na pomoučněné ploše rozválejte těsto na plát silný asi 3 mm.
- Vykrájejte z těsta kruhy o průměru asi 10-12 cm (můžete použít vykrajovátko nebo talířek).
- Do středu každého kruhu dejte lžíci jablečné náplně.
- Přehněte těsto přes náplň, aby vznikla půlměsíčitá kapsička. Okraje dobře stiskněte (můžete použít vidličku) – zajistěte, aby byly dobře uzavřené.
- Kapsičky položte na připravený plech.
Pečení:
- Potřete kapsičky rozšlehaným vejcem s mlékem.
- Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, nebo dokud nebudou kapsičky zlatavé.
Servírování:
- Nechte kapsičky mírně vychladnout na plechu.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem (volitelné).
- Podávejte teplé nebo vlažné. Kapsičky jsou výborné samotné, nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Tipy:
- Můžete experimentovat s různými druhy jablek.
- Pro intenzivnější chuť skořice můžete přidat špetku mletého zázvoru nebo badyánu do náplně.
- Pokud nemáte rum, můžete jej vynechat nebo nahradit jablečným džusem.
- Těsto můžete připravit den předem a uchovat v lednici.
- Pokud vám zbyde těsto, můžete z něj vykrájet ozdoby (lístky, hvězdičky) a přilepit je na povrch kapsiček před pečením.
Dobrou chuť!