Probuďte chuťové buňky: Nechte se unést italskými velikonočními tradicemi, které pohladí duši i žaludek!
Milí čtenáři, jaro je v plném proudu a s ním i Velikonoce, svátky plné tradic, rodinné pohody a, samozřejmě, vynikajícího jídla. Chci vás dnes pozvat na cestu do slunné Itálie, abychom společně prozkoumali jejich jedinečné velikonoční zvyky a především, abychom se nechali inspirovat jejich tradičními pokrmy. Jsem přesvědčen, že i vy, stejně jako já, neodoláte pokušení přenést kousek italské radosti na váš velikonoční stůl.
Zapomeňte na chvíli na klasické české beránky a mazance a pojďme se ponořit do světa chutí a vůní, které se nesou Apeninským poloostrovem v době Velikonoc. A věřte mi, nebudete litovat!
Proč se nechat inspirovat italskými Velikonocemi?
Možná si říkáte, proč bychom se měli zrovna my, hrdí Češi, inspirovat cizími tradicemi. Odpověď je jednoduchá: Itálie je zemí s nesmírně bohatou kulinářskou historií, která se odráží v každém regionu, v každém pokrmu. Jejich vášeň pro kvalitní suroviny, jednoduchost a poctivou přípravu je nakažlivá. Navíc, italské Velikonoce jsou především o rodině, o společně stráveném čase a o radosti z dobrého jídla. A to je, myslím, něco, co sdílíme bez ohledu na hranice.
Putování po italském velikonočním stole: Od severu k jihu, od slané po sladkou
Italská kuchyně je nesmírně rozmanitá a každá oblast se pyšní svými vlastními specialitami. Stejně tak i velikonoční stůl se region od regionu liší, a proto se na chvíli staňme kulinářskými cestovateli a prozkoumejme, co se v Itálii během Velikonoc objevuje na talířích.
Agnello al forno: Král velikonočního stolu
Začneme klasikou, která je oblíbená po celé Itálii: Agnello al forno, pečené jehněčí. Jehněčí je v Itálii symbolem Velikonoc, odkazujícím k oběti beránka. Příprava je relativně jednoduchá, ale výsledek je naprosto famózní. Jehněčí se peče v troubě s rozmarýnem, česnekem a bramborami. Vůně, která se line celým domem, je neuvěřitelná a chuť? Ta je delikátní a plná bylinek.
Doporučuji vám vyzkoušet si pečené jehněčí připravit i doma. Uvidíte, že si ho zamiluje celá rodina. K jehněčímu se skvěle hodí lehká zeleninová příloha nebo čerstvý salát.
Uova sode decorate: Barvy Velikonoc
Stejně jako u nás, i v Itálii jsou vejce symbolem nového života. Uova sode decorate, zdobená vařená vejce, jsou neodmyslitelnou součástí velikonočních oslav. Italové se při zdobení vajec nebojí barev a vzorů. Používají se barvy na vejce, fixy, samolepky, ale i přírodní barviva, jako je například cibulová slupka. Kromě toho, že jsou vejce krásnou dekorací, se používají i v různých velikonočních hrách a soutěžích.
Zkuste se letos inspirovat italskou kreativitou a pusťte se do zdobení vajec s celou rodinou. Nechte se unést fantazií a vytvořte si svá vlastní originální vejce.
Colomba Pasquale: Sladká holubice Velikonoc
Po vydatném jehněčím a pestrobarevných vejcích přijde na řadu něco sladkého. Colomba Pasquale, Velikonoční holubice, je tradiční italský dezert, který se peče ve tvaru okřídlené holubice. Jedná se o sladký kynutý koláč, podobný naší vánočce, který se posypává mandlemi a cukrem. Colomba Pasquale je lehká, nadýchaná a plná vůně citrusů.
Je pravda, že příprava Colomby Pasquale je o něco náročnější, ale výsledek stojí za to. Pokud se necítíte na pečení, můžete si ji samozřejmě koupit v italských obchodech nebo online.
Pastiera Napoletana: Neapolský poklad v koláčové podobě
Dalším sladkým lákadlem, tentokrát typickým pro oblast Neapole, je Pastiera Napoletana. Jedná se o koláč z ricotty, pšenice a pomerančové vody. Pastiera má specifickou chuť, která kombinuje sladkost ricotty a vůni citrusů. Je to koláč, který vás přenese do slunné Itálie jedním jediným kousnutím.
I když je Pastiera Napoletana typická pro Neapol, její obliba se rozšířila po celé Itálii. Pokud máte rádi sladké a netradiční chutě, určitě ji vyzkoušejte.
Torta Pasqualina: Slaná delikatesa z Ligurie
Pro ty, kteří preferují slané chutě, je tu Torta Pasqualina, Velikonoční koláč z Ligurie. Jedná se o slaný koláč plněný ricottou, špenátem a vejci. Torta Pasqualina je křehká, šťavnatá a plná chutí. Je ideální jako předkrm, lehký oběd nebo svačina.
Torta Pasqualina je skvělý způsob, jak zužitkovat jarní špenát a ricottu. Příprava je poměrně jednoduchá a koláč je velmi variabilní. Můžete si ho připravit s různými druhy zeleniny a sýrů.
Pizza di Pasqua: Slaná pizza s překvapením
A nakonec, nemůžeme zapomenout na Pizza di Pasqua, slanou pizzu s kousky sýra Pecorino. Tato pizza je typická pro některé regiony Itálie a je to skvělý způsob, jak oslavit Velikonoce slaným a sytým pokrmem.
Salumi a formaggi: Italská klasika na velikonočním stole
Samozřejmě, na italském velikonočním stole nesmí chybět ani kvalitní Salumi a formaggi, uzeniny a sýry. Parmská šunka, salám, mortadella, pecorino, parmazán – to je jen malý výběr z toho, co se v Itálii nabízí. Uzeniny a sýry se podávají jako předkrm nebo jako součást hlavního jídla.
Více než jen jídlo: Italské velikonoční zvyky
Italské Velikonoce nejsou jen o jídle. Jsou to svátky plné tradic a zvyků, které sahají hluboko do historie. V některých regionech se konají náboženské procesí, v jiných se pálí ohně a v dalších se pořádají tradiční hry.
Nejdůležitější je, že Velikonoce jsou v Itálii časem, kdy se rodina sejde u jednoho stolu a užívá si společně strávený čas.
Přeneste kousek Itálie na váš stůl!
Doufám, že vás tento kulinářský výlet do Itálie inspiroval. Nemusíte se držet všech tradic a pokrmů, ale zkuste se inspirovat italským přístupem k jídlu a k oslavě Velikonoc.
Vyberte si kvalitní suroviny.
Nebojte se experimentovat s novými chutěmi.
Pozvěte rodinu a přátele a užijte si společně strávený čas.
Nezapomeňte na dobrou náladu a radost z jídla.
Ať už se rozhodnete připravit pečené jehněčí, zdobená vejce, Colomba Pasquale nebo jen si vychutnáte kvalitní italské uzeniny a sýry, přeji vám krásné a chutné Velikonoce! Buon appetito e Buona Pasqua!